Blower Ses Yalıtımı - Blower Ses İzolasyonu
Blower ses yalıtımı, Blower cihazları emisyona gerek duyulan ortamdaki havanın yüksek debide ya da düşük basınçta transferini sağlayan sisteme verilen isimdir. Pinomatik, otomatik veya hidrolik motorlardan aldığı kuvvet ile fanı döndürür. Üfleme ya da vakumlu olarak iki şekilde kullanımı mevcuttur. Üfleme ve vakumlama esnasında yüksek desibelde ve frekanz aralığında gürültü meydana gelir. Bu tür durumlarda cihazların mevcut durumu grup halinde ise birbirlerine olan uzaklıkları ve ses seviyelerine göre blower grubuna ses yalıtım kabinleri ses bariyerleri veya blower odası ses yalıtımı yaparak gürültü istenilen seviyelere düşürülebilmektedir. Burada önemli olan cihazların doğal çalışmasını, çalışması için gerekli olan hava sirkülasyonunun sağlanması, bakım onarım ve müdehalenin kısıtlanmaması en önemli ve değer verdiğimiz unsurdur.
Blower ses izolasyonu, sesi en iyi derecede kesen ses yalıtım malzemelerinin tercih edilmesi ve bu malzemelerin uygulanış biçiminin doğru yapılması ile gerçekleştirilir. Kabin yapılacaksa makinenin çalışma performansını düşürmeyecek boyutta ses geçirmez kabin üretebiliriz veya bunun haricinde blower sesinin geçtiği noktalarda ses yalıtımı yapılır. Sesi kesen malzemeler her zaman her alanda kullanılmaz. Mekâna uygun kullanılması gereken malzemenin tespiti için bir görselle görselde yeterli gelmezse keşif ile gereken malzeme tespit edilir. Çoğunlukla ses izolasyonun kullanılan malzemeler bariyerli süngerpan diğer bir adıyla bariyerli bondex sünger, epdm ses bariyeri ve yanmaz akustik süngerler gibi, cihazların gürültü seviyelerine göre malzemeler kullanılmaktadır. Blower sisteminden kaynaklanan gürültü probleminin önüne geçebilmek için yapılan uygulamalardır. Yüksek katlı binalarda su basıncı problemi yaşandığı için hidrofor makinesi kullanım ihtiyacı yaşanmaktadır. Hidrofor bina içinde veya dışında kullanıldığında etrafa istenmeyen ses dağılımı yaşatır. Bunun için bir kabin içine alınmalı veya kullanıldığı dairede ses geçişi yaşanan alanlarda ses izolasyon malzemeleri kullanılarak mevcut gürültü istenilen seviyelere düşürülebilmektedir.
Blower neden gürültülü çalışır. Blower’ların içinde bulunan fan döner ve emiş kısmındaki havayı vakumlar. İçeriye hapsedilen hava daha sonra çıkış tarafına doğru itilir ve böylece blower işlevini yerine getirmiş olur. Blower’lar ağırlıklı olarak havayı taşımak için kullanılırlar. Blower içerisinde emilen havanın mutlaka bir filtreden geçirilmesi ve bu şekilde itilmesi gerekir. Aksi halde loblar ve gövde içerisinde pislikler birikebilir ve bu da aşınmalara yol açabilir. Aşınmanın yanı sıra blower çalışma kapasitesini ve çalışma verimini de olumsuz etkiler. Emiş ve basma kısmında tıkanıklıklar oluşabilir bu nedenle mutlaka emniyet vanasının bulunması ve akışın kontrol edilmesi gerekir. Blower ters çevrilmemelidir çünkü akış kısmında hava sirkülasyonu sağlanmazsa makinanın ömrü kısalır, verimi ve performans kayıpları yaşanır.